Veelgestelde vragen

Home / veelgestelde vragen

Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen

Het draait niet om perfectie; het draait om de inzet. Stap voor stap vindt er dan transformatie plaats, en zo ontstaat verandering.

Een scheidingscoach begeleidt jou bij het psychosociale aspect van het scheidingsproces, of dat nu vóór, tijdens, of na de scheiding is. De juridische en financiële aspecten van de scheiding worden behandeld door een mediator en/of advocaat.

Stap 1: Melding van de scheiding aan je partner.

Stap 2: Inroepen van specialistische hulp voor juridische en financiële zaken, en de emotionele ondersteuning van een scheidingscoach.

Stap 3: Verzamelen van persoonlijke gegevens van jou, je partner, eventuele kinderen en de trouwdatum, evenals gegevens met betrekking tot het huwelijk, zoals het huwelijksvermogensregime.

Stap 4: Opstellen van een overzicht van alle bezittingen en schulden, inclusief documenten zoals de notariële hypotheekakte, eigendomsbewijs van het huis, bankrekeningen en een inventarislijst van de inboedel.

Stap 5: Overwegen van alimentatiekwesties.

Stap 6: Regelen van pensioenzaken.

Stap 7: Opstellen van een ouderschapsplan.

Een scheiding aanvragen doe je bij de Rechtbank. Dit moet je doen door middel van een verzoekschrift, dat je via je advocaat indient bij de Rechtbank. Het is mogelijk om het verzoekschrift alleen in te dienen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit gezamenlijk met je partner te doen.

Ook jouw kind ervaart de scheiding. Net als jij doorloopt je kind verschillende rouwfasen, maar bij kinderen spreken we van verlieservaringen. Coaching kan je kind ondersteunen bij het verwerken van de scheiding.

Deze opleiding wordt aangeboden door de Succesvol Samen Verder Academie. Door het volgen van deze opleiding verwerf je de benodigde kennis, vaardigheden en hoogwaardige instrumenten om ouders in een relatiecrisis of scheiding te begeleiden naar een succesvolle toekomst, zowel als een gezamenlijk gezin of als gescheiden ouders. De focus ligt hierbij altijd op het welzijn van het kind. Deze begeleiding is gericht op het psychosociale aspect van scheiding en kan ingezet worden vóór, tijdens en na de scheiding. Het is een voordeel als je zelf ervaring hebt met scheiding.

Naast de begeleiding van de juridische en financiële aspecten van een scheiding is het van even groot belang om begeleiding te krijgen bij de psychosociale aspecten van de scheiding. Deze psychosociale aspecten worden vaak over het hoofd gezien, maar kunnen aanzienlijke gevolgen hebben als er geen goede begeleiding is. Veel mensen denken dat zodra de scheiding officieel is uitgesproken en ingeschreven staat bij de Burgerlijke Stand, de scheiding is afgerond. In werkelijkheid begint het echte proces dan pas. Als de emoties, zoals verdriet, boosheid, vreugde, verbazing, angst en afkeuring, niet goed worden verwerkt, kan de scheiding nog steeds uitmonden in een complexe (vecht)scheiding, zelfs als alle juridische zaken zijn afgerond. Als er kinderen bij betrokken zijn, draagt dit niet bij aan hun welzijn. Een scheiding op zichzelf veroorzaakt geen trauma’s, maar de vele bijkomende conflicten wel.

Ben je op zoek naar de juiste begeleiding voor jouw scheiding? Scheiden is vaak een eenzaam proces, en veel mensen zullen moeilijk kunnen begrijpen wat je doormaakt. Het is dan van groot belang om de juiste hulp te vinden. Naast juridische en financiële ondersteuning is emotionele begeleiding van essentieel belang. Het coachprogramma “Succesvol Scheiden” is speciaal ontwikkeld voor de psychosociale aspecten van scheiding. Het helpt je onder andere bij het verwerken van de emoties die je kunt ervaren tijdens een scheiding.

Coaching is een waardevolle investering in jezelf en je toekomst. Financieel investeren in jezelf betaalt zich op talloze manieren terug, zoals innerlijke rust, inspiratie, het ontwikkelen van nieuwe plannen, en het herontdekken van plezier in je eigen leven. Dit geldt ook voor je kinderen, die profiteren van het feit dat jij weer vol energie en positiviteit zit. Bovendien leer je hen hoe ze in de toekomst succesvol kunnen omgaan met scheidingen, mochten zij ooit voor een dergelijke situatie komen te staan. Jij bent hun rolmodel.

Nee, coaching wordt doorgaans niet vergoed. Er zijn echter gevallen waarin coaching door je werkgever wordt vergoed. Het kan zijn dat je werkgever ervoor kiest om bij te dragen aan de kosten van coaching of zelfs de volledige kosten te dekken. Financiële ondersteuning bij scheiding of relatieproblemen is zowel in het belang van de werkgever als de werknemer. Het feit dat je werkgever bereid is om bij te dragen aan je coaching kan helpen om het gevoel van erkenning voor je problemen te versterken, wat een belangrijk aspect is van je persoonlijke groei. Het is zeker de moeite waard om met je werkgever te bespreken of er mogelijkheden zijn voor vergoeding van jouw coachingstraject.

Ik heb een andere vraag

Als je vraag hier niet tussen staat, dan helpen we je uiteraard graag verder. Mail je vraag naar info@coachpraktijkAagje.nl en je ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.